Gyakori kérdések

Igyekeztem összeszedni néhány gyakran felmerülő kérdést.

De ha neked van más olyan kérdésed, amire itt nem kaptál választ, írjál rám nyugodtan és válaszolok.

Mi is az EFT?

Érzelmi felszabadítás technikát jelent. Alapvetően egy stresszoldó és személyiségfejlesztő módszer. Az akupunktúra tű nélküli változatának is nevezik. Meridián pontokat stimulálunk tű nélkül, az ujjainkkal, ami ugyanolyan eredményes.

Miért jó? Érzelmek mentén halad, ami nem tud hazudni. A sima beszélgetést könnyű más irányba terelni, az érzéseket nem. Persze akkor működik jól, ha valaki hajlandó elképzelni, beismerni mit is érez és bele is tudja élni magát legalább egy kicsit. 

Ezenkívül a tételmondata, amit bizonyos pontok kopogtatásával mondunk, hogy:

Annak ellenére, hogy pl.: nem érzem magam elég jónak, mégis szeretem és elfogadom magam.

Több irányból hat 🙂 Még, ha nehéz is logikával ezt megérteni, de működik.

Mire lehet használni? 

  • Fájdalmas emlékek (traumák) csökkentésére
  • Stresszoldásra
  • Tanulási nehézségekben is segítséget nyújthat
  • Konfliktusok kezelésére
  • Bármire, amivel kapcsolatban vannak ÉRZÉSEID, mert ezekkel fogunk foglalkozni és ezek mentén haladunk
  • Kiegészítés lehet, hogy jobban érezd magad a bőrödben
  • Saját magunk megismerésére a kérdések és érzések megfigyelése által

Mi történik egy EFT találkozás során?

Majdnem szemben ülünk egymással, amennyiben személyesen történik a találkozó, bizonyos felépítésű mondatokat mondogatunk (NLP) és közben akupresszúrás pontokat kopogtatok az ujjammal és te is magadon. Nem a gondolataid és az esemény a fontos elsősorban, hanem, hogy MIT ÉRZEL azzal kapcsolatban, ami foglalkoztat. Kérdezek és kopogunk, és így tovább. Online is működik és megoldható. Ebben az esetben végig mutatom és csinálom veled együtt a kopogtatást.

Miért működik az EFT?

Az érzelmekkel foglalkozik, nem arra figyelünk elsősorban, hogy mi történt. A tételmondat is fontos: Annak ellenére, hogy ideges vagyok, mégis szeretem és elfogadom magam. Nagyon mélyreható mondat ez, kimondani és mondogatni hangosan nem is olyan könnyű mindig, mint gondolnánk. Csökkenti a stresszt, amitől a csőlátás megszűnik így eszünkbe jutnak lehetőségek és megoldások.

Fájdalmas az EFT?

Nem fájdalmas egyáltalán. A legnehezebb az embereknek általában beazonosítani, hogy mit is éreznek pontosan. Illetve olyan témák merülnek fel és olyan érzések, gondolatok, amikről az ember nem szívesen beszél mindennap bárkivel.

Mennyi ideig tart egy ülés?

90 perc

Mennyibe kerül egy alkalom?

90 perc kb./12.000 Ft

Bérlettel olcsóbb!

Csak ülök és hallgatlak?

Nem. Sokan meglepődnek milyen aktív dolog is ez. Folyamatosan mondogatod, amit megbeszélünk és folyamatosan kérdezlek. Én nem tanácsot adok neked, de meglátod, hogy sokkal többet fog segíteni, mint bármilyen tanács. Sokan már ott érzik a változást. Van, aki egy-két nap után és az is előfordul, hogy hónapokkal később. Téma-és egyénfüggő is.

Érdekel, de külföldön élek vagy messze, mi a megoldás?

Ez a módszer tökéletesen működik online is. Tudom, hogy sokaknak ez furcsa, de sokszor használtam már így is és értem el eredményt úgy is, hogy valaki egy másik kontinensen volt.

Felerősödhetnek az érzéseim?

Igen, megtörténhet. De nem törvényszerű és ott vagyok, hogy segítsek ezen. Jelentkezhet a beszélgetés közben is, de ez nekünk csak információ és hamar el tud múlni. Olyan is lehet, hogy később érzed. Csak olyan érzést fogsz átélni újra, amilyet már korábban is, tehát nem újat. Ha akkor is megbirkóztál vele, akkor most sem lesz semmi gond. Maximum 3 napig szokott ez tartani. Nagyon ritkán fordul elő ilyen. De ilyenkor nyugodtan szóljál nekem.

Mindenki részt vehet EFT alkalmon?

Sok embernek segíthet, de nem mindenkinek segít.

Pszichiátriai kezelés alatt állók nem vehetnek részt.

Jogom van megtagadni az alkalmat, ha úgy ítélem meg, hogy nem a kompetenciámba tartozik az adott téma.

Honnan tudom, hogy működik?

Sok-sok embernek segített már. Van fent egy pár eset leírása is, sajnos igen kevés, mert sokan nem szeretnék, ha megosztanám, ami velük történik még név nélkül sem. Érzel változást magadon már az ülés közben is legtöbbször, de olyan is előfordul, hogy csak egy pár nappal később. Facebook oldalamon vélemények is vannak fent rólam.

Ha nem hiszek benne, akkor is működik?

Igen, de a hit azért fontos. Jobb, ha nyitott tudsz lenni.

EFT működik a párkapcsolati problémákra? 

IGEN. Ha az ember magán változtat, akkor változik a nézőpontja, a hozzáállása és a reakciója a párja és külvilág felé.

Hány alkalom szükséges?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés. Sajnos előre nem tudom megmondani. Sok esetben 4-10. De többször előfordult már, hogy 1 vagy 2 találkozó is segített valakinek. De nem vagyunk egyformák, nagyon nem. Te érzed, hogy segített-e abban, hogy nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb legyél vagy sem. Szoktam adni házi feladatot is ezeket is érdemes megcsinálni.

Szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, már annyi mindent próbáltam. Mi van, ha nem működik?

Teljesen megértem, de ezt még nem próbáltad. Mindenkinek azt mondom, hogy az első ülés után mindenki érez változást magán. Ha nem, akkor nem én vagyok az embere vagy nem ez a módszer. Én fontosnak tartom a szimpátiát, szóval ha nem vagyok szimpatikus akkor olyan embert válassz, aki az.

Mi lehet az oka, ha nem működik?

Te is kellesz hozzá. Ez pont olyan, mint bármi más. Akárhova mész, változás akkor következik be, ha te is teszel magadért, változtatsz magadon és a gondolataidon, érzéseiden és hozzáállásodon. Ebben segít a módszer és én is akár, mint egy támasz, de én sem vagyok varázsló! Az ember magát tudja megváltoztatni, neked kell meglépned és megtenned bizonyos változásokat az életedben, más nem tudja helyetted. A felelősségvállalása rendkívül fontos. Tudjam, hogy én vagyok a felelős azért, ami történik velem.

Ha valaki nagyon erősen logikával, racionálisan próbálja megérteni a világot és nehezen kerül kapcsolatba az érzéseivel, azoknak az embereknek általában ez a módszer nem szokott tetszeni. Nem is tudja nekem sem megfogalmazni és nem is meri őket átélni újra, esetleg korábban sok negatív dolog történt vele, és igyekezett elfojtani az érzéseit, amennyire csak tudta. Véletlenül sem szeretné, ha ezek előkerülnének. Vagy annyira régóta elnyomta már az érzéseit, hogy nem fér hozzájuk.

Én nagyjából ugyanazt csinálom minden alkalommal és ugyanúgy, szóval a másik ember befogadásán is múlik a dolog.

És az őszinteségen. Ha valaki magának sem ismeri el, hogy mit érez, milyen negatív gondolatai vannak, akkor nehezebben tudunk együtt dolgozni.

Lehet igénybe venni külön is a coaching módszerét?

Nem használom külön a coachingot. Áttértem az EFT-re.

Neked már volt “ilyen” problémád?

Mivel nem tanácsot adok, nem azt fogom elmondani én, hogy csináltam, ezért még jobb is, ha nekem nem volt ilyen, mert nem befolyásol egy kicsit sem, a megoldás ugyanis mindenkinél más. Tudom ez nagyon fura, de mi az érzések mentén haladunk minden esetben, az esemény nem olyan fontos ebből a szempontból, nem a felszínen van ugyanis a megoldás. Ezt észre fogod venni hamar.

Egyedül is meg tudom oldani a problémámat?

Vannak olyan egyszerűbb, nem túl régóta fennálló problémák, amik esetében segíthet. Nem vagyunk egyformák. De a legnagyobb problémámat nem valószínű, hogy teljesen egyedül megoldom, mert nem látok rá. Egy nézőpontból látom, a sajátomból. Nincsen, aki rákérdezzen, összefoglalja, akinek hangosan válaszolnom kellene. A felszínre lehet és érdemes is kopogtatni egyedül is, de a mélybe egyedül nem igazán tudunk eljutni. Amikor én a legnagyobb problémáimat veszem, vettem sorra, akkor máshoz fordultam segítségért kopogtatni.

Mit kell éreznem?

Nincs kötelező előírás, hogy mit kell érezni. Sokfélék vagyunk. Valaki érzi, hogy miközben kopogtatok megnyugszik, valakit kiráz közben a hideg, vagy pont nagyon melege lesz, izzad, valaki sírva fakad, valakinek rángani kezd a lába. És van, aki csak azt érzi, hogy mintha a probléma már egyre messzebb kerülne vagy hirtelen összeállna a puzzle.

Mit szoktak leggyakrabban mondani a végén?

Legáltalánosabb: jobban érzem magam, miért nem jöttem előbb!

Sokkal nyugodtabb vagyok!

Megvilágosodtam!

Könnyebbnek érzem magam!

Nem is tűnik már problémának, ami eddig!

Olyan messzinek tűnik a probléma!

Nem érzem már a félelmet, nem érzem már a szomorúságot!

Összeállt a kép!

Végre megértettem, miért működtem így!

Ha mégsem kaptál választ a kérdésedre, akkor írjál nekem akár privát üzenetben Messengeren vagy e-mailt is írhatsz (lelkiedzo@gmail.com) és fel is hívhatsz: 06-20-363-13-88