Gyakori kérdések

Igyekeztem összeszedni néhány igen gyakran felmerülő kérdést.

De ha neked van más olyan kérdésed, amire itt nem kaptál választ, írjál rám nyugodtan és válaszolok.

Mi is az EFT?

Érzelmi felszabadítás technikát jelent. Miért jó? Az érzelmek mentén halad, ami nem tud hazudni. A sima beszélgetést könnyű más irányba terelni, az érzéseket nem. Persze akkor működik jól, ha valaki hajlandó elképzelni, beismerni mit is érez és bele is tudja élni magát legalább egy kicsit. 

Ezenkívül a tételmondata, amit bizonyos pontok kopogtatásával mondunk, hogy:

Annak ellenére, hogy pl.: nem érzem magam elég jónak, mégis szeretem és elfogadom magam.

Több irányból hat 🙂 Még, ha nehéz is logikával ezt megérteni, de működik.

Mire lehet használni? 

  • Fájdalmas emlékek (traumák) csökkentésére
  • Stresszoldásra
  • Tanulási nehézségekben is segítséget nyújthat
  • Konfliktusok kezelésére
  • Bármire, amivel kapcsolatban vannak ÉRZÉSEID, mert ezekkel fogunk foglalkozni és ezek mentén haladunk
  • Kiegészítés lehet, hogy jobban érezd magad a bőrödben

Mi történik egy EFT találkozás során?

Szemben ülünk egymással, bizonyos felépítésű mondatokat mondogatunk (NLP) és közben akupresszúrás pontokat kopogtatok az ujjammal és te is magadon. Nem a gondolataid és az esemény a fontos elsősorban, hanem, hogy mit érzel azzal kapcsolatban, ami foglalkoztat. Kérdezek és kopogunk, és így tovább.

Miért működik az EFT?

Az érzelmekkel foglalkozik, nem arra figyelünk elsősorban, hogy mi történt. A tételmondat is fontos: Annak ellenére, hogy ideges vagyok, mégis szeretem és elfogadom magam. Nagyon mélyreható mondat ez, kimondani és mondogatni hangosan nem is olyan könnyű mindig, mint gondolnánk.

Fájdalmas az EFT?

Nem fájdalmas egyáltalán. A legnehezebb az embereknek általában beazonosítani, hogy mit is éreznek pontosan. Illetve olyan témák merülnek fel és olyan érzések, gondolatok, amikről az ember nem szívesen beszél mindennap bárkivel.

Mennyi ideig tart egy ülés?

90 perc kb., az első alkalom általában 2 óra.

Mennyibe kerül egy alkalom?

90-120 perc kb./7000 Ft

Csak ülök és hallgatlak?

Nem. Sokan meglepődnek milyen aktív dolog is ez. Folyamatosan mondogatod, amit megbeszélünk és folyamatosan kérdezlek. Én nem tanácsot adok neked, de meglátod, hogy sokkal többet fog segíteni, mint bármilyen tanács. Sokan már ott érzik a változást. Van, aki egy-két nap után. Téma függő is.

Érdekel, de külföldön élek vagy messze, mi a megoldás?

Ez a módszer tökéletesen működik online is. Tudom, hogy sokaknak ez furcsa, de sokszor használtam már így is és értem el eredményt úgy is, hogy valaki egy másik kontinensen volt.

Felerősödhetnek az érzéseim?

Igen, megtörténhet. De nem törvényszerű és ott vagyok, hogy segítsek ezen. Jelentkezhet a beszélgetés közben is, de ez nekünk csak információ és hamar el tud múlni. Olyan is lehet, hogy később érzed.

Csak olyan érzést fogsz átélni újra, amilyet már korábban is, tehát nem újat. Ha akkor is túlélted, akkor most sem lesz semmi gond. Nagyon maximum 3 napig szokott ez tartani. Nagyon ritkán fordul elő ilyen. De ilyenkor nyugodtan szóljál nekem.

Honnan tudom, hogy működik?

Sok-sok embernek segített már. Van fent egy pár eset leírása is, sajnos igen kevés, mert sokan nem szeretnék, ha megosztanám, ami velük történik még név nélkül sem. Érzel változást magadon már az ülés közben is legtöbbször, de olyan is előfordul, hogy csak egy pár nappal később.

Ha nem hiszek benne, akkor is működik?

Igen, de a hit azért fontos. Jobb, ha nyitott tudsz lenni.

EFT működik a párkapcsolati problémákra? 

IGEN. Ha az ember magán változtat, akkor változik a nézőpontja és a hozzáállása és minden körülötte.

Hány alkalom szükséges?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés. Sajnos előre nem tudom megmondani. Sok esetben 3-8. De többször előfordult már, hogy 1 vagy 2 találkozó is segített valakinek. De nem vagyunk egyformák, nagyon nem. Te érzed, hogy segített-e abban, hogy nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb legyél vagy sem. Szoktam adni házi feladatot is ezeket is érdemes megcsinálni.

Szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, már annyi mindent próbáltam. Mi van, ha nem működik?

Teljesen megértem, de ezt még nem próbáltad. Mindenkinek azt mondom, hogy az első ülés után mindenki érez változást magán. Ha nem, akkor nem én vagyok az embere vagy nem ez a módszer. Én fontosnak tartom a szimpátiát, szóval ha nem vagyok szimpatikus akkor olyan embert válassz, aki az.

Mi lehet az oka, ha nem működik?

Te is kellesz hozzá. Ez pont olyan, mint bármi más. Akárhova mész, változás akkor következik be, ha te is teszel magadért, változtatsz magadon és a gondolataidon, érzéseiden és hozzáállásodon. Ebben segít a módszer és én is akár, mint egy támasz, de én sem vagyok varázsló! Az ember magát tudja megváltoztatni, neked kell meglépned és megtenned bizonyos változásokat az életedben, más nem tudja helyetted.

Ha valaki nagyon erősen logikával, racionális agyával próbálja megérteni a világot és nehezen kerül kapcsolatba az érzéseivel, azoknak általában ez a módszer nem szokott tetszeni. Nem is tudja nekem sem megfogalmazni és nem is meri őket átélni újra, esetleg korábban sok negatív dolog történt vele, és igyekezett elfojtani az érzéseit, amennyire csak tudta. Véletlenül sem szeretné, ha ezek előkerülnének.

Úgy gondolom fontos tényező a szabad akarat, ez a saját hitrendszerem, hogy az történik velünk, amit mi választunk.

Én mindig ugyanazt csinálom és ugyanúgy, szóval a másik ember befogadásán is múlik a dolog.

És az őszinteségen. Ha valaki magának sem ismeri el, hogy mit érez, milyen negatív gondolatai vannak, akkor nehezebben tudunk együtt dolgozni.

Lehet igénybe venni külön is a coaching módszerét?

Nem használom külön a coachingot. Áttértem az EFT-re.

Neked már volt “ilyen” problémád?

Mivel nem tanácsot adok, nem azt fogom elmondani én, hogy csináltam, ezért még jobb is, ha nekem nem volt ilyen, mert nem befolyásol egy kicsit sem, a megoldás ugyanis mindenkinél más. Tudom ez nagyon fura, de mi az érzések mentén haladunk minden esetben, az esemény nem olyan fontos ebből a szempontból, nem a felszínen van ugyanis a megoldás. Ezt észre fogod venni hamar.

Mit kell éreznem?

Nincs kötelező előírás, hogy mit kell érezni. Sokfélék vagyunk. Valaki érzi, hogy miközben kopogtatok megnyugszik, valakit kiráz közben a hideg többször, vagy pont nagyon melege lesz, izzad, valaki sírva fakad, valakinek rángani kezd a lába. És van, aki csak azt érzi, hogy mintha a probléma már egyre messzebb kerülne vagy hirtelen összeállna a puzzle.

Mit szoktak leggyakrabban mondani a végén?

Legáltalánosabb: miért nem jöttem előbb!

Sokkal nyugodtabb vagyok!

Megvilágosodtam!

Könnyebbnek érzem magam!

Nem is tűnik már problémának, ami eddig!

Olyan messzinek tűnik a probléma!

Nem érzem már a félelmet, nem érzem már a szomorúságot!

Összeállt a kép!

Végre megértettem, miért működtem így!

Ha mégsem kaptál választ a kérdésedre, akkor írjál nekem akár privát üzenetben Messengeren vagy e-mailt is írhatsz (lelkiedzo@gmail.com) és fel is hívhatsz: 06-20-363-13-88