Gyakori kérdések

Igyekeztem összeszedni néhány igen gyakran felmerülő kérdést.

De ha neked van más olyan kérdésed, amire itt nem kaptál választ, írjál rám nyugodtan és válaszolok. A legtöbb kérdést az EFT-vel kapcsolatban szoktam kapni és én is ezt használom legszívesebben,  így elsősorban arról írok.

Mi is az EFT?

Érzelmi felszabadítás technikát jelent. A TFT módszerét, amit Roger Callahan pszichológus és kineziológus fejlesztett ki, ezt dolgozta át Gary Craig. Ötvözi a kineziológiát, pszichológiát, neuro-lingvisztikus programozást (NLP) és az akupresszúrát is. Itt most röviden, van egy videó fent róla a Facebook oldalamon és egy blogbejegyzés a blogomon, ami erről ír.

Miért jó még? Az érzelmek mentén halad, ami nem tud hazudni. A sima beszélgetést könnyű más irányba terelni, az érzéseket nem. Persze akkor működik jól, ha valaki hajlandó elképzelni, beismerni mit is érez és bele is élni magát kicsit. 

Ezenkívül a tételmondata, amit akupresszúrás pontok kopogtatásával mondunk, hogy:

Annak ellenére, hogy pl.: nem érzem magam elég jónak, mégis szeretem és elfogadom magam.

Több irányból hat 🙂 Még, ha nehéz is logikával ezt megérteni, de működik.

Mire lehet használni? 

  • Fizikai fájdalmak megszüntetésére
  • Fóbiák megszüntetésére
  • Függőségek megszüntetésére, csökkentésére
  • Fájdalmas emlékek (traumák) megváltoztatására
  • Fogyást segíti elő
  • Pánikbetegségre
  • Depresszióra
  • Tanulási nehézségek kezelésére
  • Konfliktusok kezelésére
  • Bármire, amivel kapcsolatban vannak ÉRZÉSEID, mert ezekkel fogunk foglalkozni és ezek mentén haladunk

Mi történik egy EFT kezelésen?

Szemben ülünk egymással, bizonyos felépítésű mondatokat mondogatunk (NLP) és közben akupresszúrás pontokat kopogtatok az ujjammal. Nem a gondolataid és az esemény a fontos elsősorban, hanem, hogy mit érzel ettől. Kérdezek és kopogunk, és így tovább.

Miért működik az EFT?

Vegyíti a kineziológiát, pszichológiát, NLP-t és az akupresszúrát. Az érzelmekkel foglalkozik, nem arra figyelünk elsősorban, hogy mi történt.

Fájdalmas az EFT?

Nem fájdalmas egyáltalán. A legnehezebb az embereknek általában beazonosítani, hogy mit is éreznek pontosan. Illetve olyan témák merülnek fel és olyan érzések, gondolatok, amikről az ember nem szívesen beszél mindennap bárkivel. Tudnod kell, ami elhangzik kettőnk között marad.

Mennyi ideig tart egy ülés?

90 perc kb., az első alkalom általában 2 óra.

Mennyibe kerül egy alkalom?

90 perc kb./9000 Ft

Csak ülök és hallgatlak?

Nem. Sokan meglepődnek milyen aktív dolog is ez. Folyamatosan mondogatod, amit megbeszélünk és folyamatosan kérdezlek. Én nem tanácsot adok neked, de meglátod, hogy sokkal többet fog segíteni, mint bármilyen tanács. Sokan már ott érzik a változást. Van, aki egy-két nap után. Téma függő is.

Érdekel, de külföldön élek vagy messze, mi a megoldás?

Ez a módszer tökéletesen működik online is. Tudom, hogy sokaknak ez furcsa, de sokszor használtam már így is és értem el eredményt úgy is, hogy valaki egy másik kontinensen volt.

Felerősödhetnek az érzéseim?

Igen, megtörténhet. De nem törvényszerű és ott vagyok, hogy segítsek ezen.

Jelentkezhet kezelés közben is, de ez nekünk csak információ és hamar el tud múlni.

Olyan is lehet, hogy a kezelés után érzed.

Csak olyan érzést fogsz átélni újra, amilyet már korábban is, tehát nem újat. Ha akkor is túlélted, akkor most sem lesz semmi gond. Nagyon maximum 3 napig szokott ez tartani. De ilyen esetben lehet engem hívni nyugodtan és mint mondtam, online is működik szóval tudok segíteni, ha úgy érzed. Nagyon ritkán fordul elő ilyen.

Honnan tudom, hogy működik?

Sok-sok embernek segítettem már vele. Van fent egy pár esettanulmány is, sajnos igen kevés, mert sokan nem szeretnék, ha megosztanám, ami velük történik még név nélkül sem. Érzel változást magadon már a kezelés közben legtöbbször, de olyan is előfordul, hogy csak egy pár nappal később.

Ha nem hiszek benne, akkor is működik?

Igen, de a hit azért fontos. Jobb, ha nyitott tudsz lenni.

EFT működik a párkapcsolati problémákra? 

IGEN. Ha az ember magán változtat, akkor változik a nézőpontja és a hozzáállása és minden körülötte.

Hány alkalom szükséges a problémám kezelésére?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés. Sajnos előre nem tudom megmondani. Ami biztos, hogy hozzám senki nem jár évekig és nagyon gyakori a 3-4 alkalom, amit egy ember egy problémával jön. De többször előfordult már, hogy 1 vagy 2 kezeléssel is megoldódott valami, ez leginkább fizikai fájdalomnál és fóbiánál van. De nem vagyunk egyformák, nagyon nem. Az számít a legjobban, hogy hány hagymahéj van a problémán. Lehet, hogy látszólag egy, de nem biztos. Az is lehet, hogy látszólag sok, de egy gyökere van és hamar elmúlik. Komolyabb problémák (drogfüggőség, alkohol), traumák (bántalmazás) és családdal, férjjel, feleséggel kapcsolatos konfliktus általában összetettebb és több alkalom. Szoktam adni házi feladatot is ezeket is érdemes megcsinálni. Van, amikor kitartás kell hozzá.

Vannak, akik azt hiszik, hogy egy vagy két kezeléstől meg kellett volna javulnia a házasságának. Sajnos nem így van. Azt szokták mondani annyi kezelés legalább, ahány hónapja rossz a kapcsolat. Nincs recept erre, kinél így van, kinél úgy. De ha nem teszel semmit, akkor mitől várod, hogy jobb legyen? És ez egy oda-vissza kapcsolat, ha te változol a másik is fog, de előbb neked kell!

Mi van, ha a társam nem hajlandó eljönni?

Ez sokaknak furán hangzik, de elég az is, ha csak egyikőtök jön, legalább te magadért tegyél, te magadon változtass és ő is fog változni hozzád nagy valószínűséggel, ha mégsem, akkor téged nem fog idegesíteni a másik vagy végső soron te már egy csomó hiedelmet megszüntetve magadban kereshetsz egy új párt.

Szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, már annyi mindent próbáltam. Mi van, ha nem működik?

Teljesen megértem, de ezt még nem próbáltad. Mindenkinek azt mondom, hogy az első kezelés után mindenki érez változást magán. Ha nem, akkor nem én vagyok az embere vagy nem ez a módszer. Én fontosnak tartom a szimpátiát, szóval ha nem vagyok szimpatikus akkor olyan embert válassz, aki az.

Mi lehet az oka, ha nem működik?

Ennek az egyik oka lehet, hogy valaki nagyon erősen logikával, racionális agyával próbálja megérteni a világot és nehezen kerül kapcsolatba az érzéseivel. Nem is tudja nekem sem megfogalmazni és nem is meri őket átélni újra, esetleg korábban sok negatív dolog történt vele, és igyekezett lezárni az érzéseit, amennyire csak tudta.

Azért elárulom, hogy ez nem is olyan ritka. Olyan is volt, aki nem tudott megfogalmazni érzést és szinte biztos voltam benne, hogy nem lesz eredmény és nem jön vissza, de másnapra megoldódott a problémája és kért új időpontot. Még egyszer, sokfélék vagyunk.

A másik ok, amiért nem mondjuk, hogy 100%, hogy működik az EFT, a szabad akarat, és a másik fél befogadóképessége. Én mindig ugyanazt csinálom és ugyanúgy, szóval a másik ember befogadásán is múlik a dolog.

Sajnos, a tudatalattink nagyon erős, ha ott van egy program, hogy pl.: nem szeretnék meggyógyulni, mert így több figyelmet, szeretetet stb. kapok, akkor nem lesz egyszerű. Vagy, ha én meg vagyok győződve róla, hogy nem fog működni az EFT, akkor valójában ezt akarom bebizonyítani magamnak és a világnak. Ez fontos. Ha én ezt akarom bebizonyítani, akkor nem is biztos, hogy jobban leszek, mert akkor meg kellene kérdőjeleznem a világról eddig alkotott nézeteimet és akkor ki vagyok én ezek nélkül? És én dönthetek úgy, hogy visszacsinálom, szóval az egyén ereje és gondolatai és főleg érzései erősebbek lehetnek, mint egy-két alkalom. Ezeken is lehet dolgozni, de ha valaki egy-két kezelés után sem érez semmit, akkor lehet, hogy nem ez a legjobb módszer neki.

Csak az EFT módszerét használom?

Nem. Kicsit vegyítem a coachinggal és a sorsfordító megbocsátással is gyakran.

Lehet igénybe venni külön is a coaching módszerét?

Lehet, ha szeretnéd, de sokkal hatékonyabb együtt. Egy coaching ülés rövidebb, az inkább 1 óra. Az EFT-t önmagában is alkalmazom.

Neked már volt ilyen problémád?

Mivel nem tanácsot adok, nem azt fogom elmondani én, hogy csináltam, ezért még jobb is, ha nekem nem volt ilyen, mert nem befolyásol egy kicsit sem, a megoldás ugyanis mindenkinél más. Tudom ez nagyon fura, de mi az érzések mentén haladunk minden esetben, az esemény nem olyan fontos ebből a szempontból, nem a felszínen van ugyanis a megoldás.

Mit kell éreznem?

Nincs kötelező előírás, hogy mit kell érezni. Sokfélék vagyunk. Valaki érzi, hogy miközben kopogtatok megnyugszik, valakit kiráz közben a hideg többször, vagy pont nagyon melege lesz, valaki sírva fakad, valakinek rángani kezd a lába. És van, aki csak azt érzi, hogy mintha a probléma már egyre messzebb kerülne vagy hirtelen összeállna a puzzle.

Mit szoktak leggyakrabban mondani a végén?

Legáltalánosabb: miért nem jöttem előbb!

Sokkal nyugodtabb vagyok!

Megvilágosodtam!

Könnyebbnek érzem magam!

Nem is tűnik már problémának, ami eddig!

Olyan messzinek tűnik a probléma!

Nem érzem már a félelmet, nem érzem már a szomorúságot!

Összeállt a kép!

Végre megértettem, miért működtem így!

Ha mégsem kaptál választ a kérdésedre, akkor írjál nekem akár privát üzenetben Messengeren vagy e-mailt is írhatsz (lelkiedzo@gmail.com) és fel is hívhatsz: 06-20-363-13-88